Vind

Snedtak

Snedtak är ett utrymme som man sällan vet hur man skall utnyttja effektivt eftersom takhöjden är låg. Alla snedtak, från tak till tak, är också olika.

 

Hur möblerar man rum med snedtak?

De flesta möbler som man kan köpa på marknaden är inte är utformade med tanke på att placeras i utrymmen med snedtak. Resultatet av inredningsförsöken brukar därför sällan bli vare sig vackert eller praktiskt.

Det bästa är att tillverka de möbler som du behöver själv – eller låta tillverka dem. Då får du chansen att anpassa möbeln till den lutning som just ditt tak har. Även om det kan kosta en del att tillverka en eller ett par möbler så kan det vara väl investerade pengar om det ger dig  möbler som faktiskt fungerar efter din bostads förutsättningar.

Vi på byggverket hjälper dig med råd och tips på olika lösningar för att du ska maximera varje kvadratmeter av ditt rum med snedtak.

 

Lösningar för utrymmet under snedtak

Särskilt förr i världen så löste man ofta problemet med det svåranvända utrymmet längst in under snedtaket genom att bygga bort det i form av en kattvind.

En kattvind är ett vindsutrymme under yttertaket som ligger i samma plan som ett bostadsutrymme med rum i mer normal takhöjd. Det utmärkande för kattvindar är att det ofta är lågt i tak och ganska trångt. Kattvindar finns normalt i övervåningen i hus med hög takvinkel.

Dagens variant på kattvindar är ofta att bygga garedrober eller förvaringslösningar under snedtakets lägre delar och utnyttja de delar av rummet som har en mer normal takhöjd som bostadsyta.

Man kan också lösa snedtaksmöblering med specialtillverkade möbler.

Byggverket hjälper dig med lösningar för inredning snedtak.

 

Det här med snedtak och fönster

Vare sig du väljer att inreda ett sovrum, ett gästrum, ett allrum eller ett hemmakontor på vinden så brukar resultatet bli väldigt bra. Vi människor trivs oftast väldigt bra med vinklar och vrår, vilket man får naturligt på en vind med snedtak. Men vi trivs också som bäst när vi får in dagsljus i våra rum, vilket leder till frågan om fönster och snedtak och vilka möjligheter som finns.

Man kan välja att sätta in antingen takfönster eller takkupor i rum med snedtak. Båda lösningarna har sina fördelar.

Ett takfönster släpper in flera gånger så mycket ljus som ett vanligt fasadfönster, vilket bidrar till att rummet badar i ljus och blir härligt att vistas i. Det är dock väldigt viktigt att man man är extra noggrann när det gäller att få fönstret helt vattentätt.

En takkupa kan ge dig ett extra utrymme med ståhöjd i ett rum med snedtak. Fönstret i takkupan ger dig också utsikt mot omgivningen, så som t.ex. grönskan i din trädgård. En takkupa kan även, beroende på storleken och utformningen, i viss mån möbleras med t.ex. en bänk eller ett litet skrivbord.

Byggverket hjälper dig med lösningar för snedtak fönster.

 

Byggverket kan vindsrenoveringar och vindsinredning

Kontakta oss om du behöver hjälp med lösningar för att inreda snyggt, smart och funktionellt under snedtak.